Du setter deg ned med en rykende fersk kaffekopp, setter deg godt til rette i kontorstolen eller går mot arbeidsplassen din, og tenker at du skal nyte disse minuttene med en oppkvikkende kaffekopp før du tar fatt på dagens arbeid. Den glovarme koppen føres opp til munnhøyde, og i det du svelger ned kjenner du det …
Kaffen er sur. Igjen. Kjenner du til følelsen? Dårligere start på dagen er ikke mulig!
Bare for å ha sagt det med en gang, bloggen beskriver et skikkelig I – landsproblem. Men enhver god leder og bedrifter med respekt er klar over verdien av å ha et team med hardtarbeidende ansatte som føler seg anerkjent og verdsatt.
Et av de enkleste grepene du kan gjøre for å vise de som jobber for deg at du setter pris på innsatsen de gjør er å gi dem tilgang til en god og moderne serveringsløsning for kaffe på kontoret, altså kaffe som ikke er besk, smaker surt eller er brent for en gane vi ikke er vant til, og ikke foretrekker.
Det ultimate tegnet på at kaffeløsningen du har ikke er god nok er at ansatte, de som tilbringer mimimum åtte timer på jobben hver eneste hverdag, titt og ofte tar turen bort til nærmeste kaffebar for å få sin daglige dose kaffe. Da vet du at kaffen, selv for den mest kjipe og sparsomme kollegaen er alt for dårlig.
Ok da, jeg er kanskje litt kaffesnobb. Men det er så utrolig mye dårlig kaffe som serveres. Det sorte gullet blir til en sur, og besk sort smørje som smaker ille, eller som jeg i frustrasjon sier – dritt! Som oftest pakkes smørjen inn i en fancy fargeblinkende maskin som både freser og kverner. Store selskap som låner bort maskinen mot kjøp av produktene.
Blid med på følge tankevirksomhet. Flott kurshotellet. Alt er perfekt, konferansen går helt etter planen. Om endelig er det pause, så kommer sjokket det serveres sirupskaffe, altså et produkt som egentlig ikke er kaffe, skandale.
Ok da, det kanskje et skikkelig I – landsproblem og smaken er forskjellig. Noen liker en kraftig, krydret og læraktig smak på kaffen, mens andre kanskje liker en lettere og mer syrlig kaffe. Men det er selvsagt en del som bør være på plass for at kaffesmaken skal være optimal. Det nytter for eksempel ikke med en dyr og fancy kaffemaskin om kaffen du bruker har stått for lenge og har mistet all aroma, eller du ikke har renset maskinen skikkelig. Det er også slik at traktekaffe IKKE skal smake surt.
Og kaffen skal aldri smake beskt. Enig, aldri surt eller beskt!
Kaffe er ikke «bare kaffe». Det er også forskjell på kaffe fra Brasil, fra Etiopia eller andre land, likeledes som det er forskjell på Friele Frokost kaffe og Løfbergs Lila.
Felles for alle automatselgerne, altså våre tids leksikonselgere som presenter sin unike kaffe som er så langt fra de Norske smaksløkene som det er mulig å komme. Er det for mye å forlange, kan vi ikke bare få tilbake den gamle gode moccamaster som gir fantatisk fersk brygget filterkaffe.. nå er jeg lei av dårlig #Kaffesøppelsvip i fancy innpakning
Bjørn Wiik, kaffesnobb og fortsatt kaffetørst, februar 2020.